Ad hoc

Az ad hoc kifejezést gyakran hallom munkám során. Ha a meghatározását megnézzük, mindez nem meglepő a szolgáltatások világában: “eseti megoldást, hirtelen támadt ötletet jelent, mely nem általánosítható, csakis egy speciális problémára adott válasz az átfogó rendezés igénye nélkül.”

Én általában így hallom folyamatok, szervezetek esetében: nem terveztük, nem számítottunk rá, csak úgy beesett az igény, gyorsan ki kellett találni rá valamit. Ami valahol érthető, mivel a tervezhetőség a szolgáltatások világában sohasem 100%-os.

Az ad hoc azonban nem egyenlő a szervezetlenséggel! Ha “beesik” egy ilyen, nem tervezett ügyféligény, kérés, utasítás, az ad hoc reakció nem lehet a fejetlenség és nem lehet a “találjunk ki gyorsan egy módszert”. Egy régebbi, a tűzoltókról szóló bejegyzésemben már említettem, hogy az esetek tervezhetetlensége önmagában nem indokolja a szervezetlenséget, a szabálytalanságot, a felesleges ráfordításokat, veszteségeket. A tűzoltók példája jól mutatja, hogy a sokféleségre és a tervezhetetlenségre is fel lehet készülni. Ez egy külső körülmény, amit a PDCA ciklus során figyelembe kell venni.

Annál is inkább, mivel szerintem az ad hoc eseményeket elemezni kell (természetesen miután reagáltunk rá). Tudni kell, hogy miért merült fel, milyen körülmények között, miért lett “ad hoc” minősítésű, előfordult-e már hasonló esemény, akkor mit reagáltunk rá, várható-e, hogy újra megtörténik valami hasonló, stb. Hátha versenyelőnnyé válik, hogy mi ilyet is tudunk.

One thought on “Ad hoc

  1. A Paksi Atomerőmű Balesetelhárítása megpróbál a várható “igényeknek” minél pontosabban megfelelni. Így a lehető legtöbbféle balesetre dolgoznak ki intézkedési tervet. Ha nem is pontosan az következik be, amire számítottak, annyi kirakós áll a rendelkezésükre, hogy gyakorlatilag nem állhatnak ott tanácstalanul.
    A forgatókönyvek között nem ritka az olyan baleset, aminek a bekövetkezésére 100.000 évnél ritkábban kell számítani.
    Természetes, hogy nem is tehetnének máshogy, hiszen sokkal nagyobb problémát okozhatna az ő készületlenségük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*