Gyorsabb, olcsóbb, kisebb…

… vagy éppen nagyobb, kevesebb vagy éppen több, és így tovább. Célok, jellemzők, amelyeket szakmai anyagokban mindenfelé olvasni lehet. Dolgok, amelyek azonban általában a vezetőket hozzák lázba, a munkatársakat kevésbé.

Kérdezzék  csak meg a népektől a gyártósoron, a kasszánál, az ügyintézői pultnál, a kórházi osztályon, bárhol, hogy NEKIK miért jobb, ha gyorsabb, olcsóbb, kisebb,…? Mert ez szerintem fontosabb, mint az, hogy miért jobb mindez olyan elvont fogalmak esetében, mint “vállalat”, “részvényesek”, vagy “tulajdonos”. Ők ritkán találhatóak meg ott, ahol mindezek a valóság, a mindennapok részei: a munkavégzés helyszínen (=gemba).

Ha nincs olyan kommunikációs módszer a tarsolyunkban, amely azok számára ad választ a “miért jó a lean” kérdésre, akik kitermelik azt a hasznot, amit a leannek tulajdonítunk, akkor sürgősen érdemes foglalkozni a kérdéssel. Az nem elég, ha azt hisszük, hogy a munkatársak tudnak erre a kérdésre válaszolni! A gemba ebben az esetben is fontos: meg kell tőlük kérdezni személyesen.

Én megtettem már párszor, és az eredmény nem volt túl vidám… Az egy dolog, hogy szinte csak azok az elemek köszönnek vissza az elején, amit a “hivatalos vállalati sajtó” terjeszt: Ezen hamar túl lehet lendülni. Hanem ami utána jön… amikor már látják, hogy engem TÉNYLEG érdekel…, na annak nem sok köze van ahhoz, amit felsőbb szinteken gondolnak…

Tudják, hogy van ez? Mint abban a kis párbeszédben:

– Hogy vagy?
– Jól!
– Bővebben?
– Nem jól…

One thought on “Gyorsabb, olcsóbb, kisebb…

  1. “Hanem ami utána jön… amikor már látják, hogy engem TÉNYLEG érdekel…, na annak nem sok köze van ahhoz, amit felsőbb szinteken gondolnak…”

    Nagyon jó ezt leírva látni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*