Az első számú veszteség (vagy a 0.?)

Egy prezentációban találtam:

Veszteségek az irodákban

1. Célkonfliktusok a szervezeten belül

Csak ezután következtek a hagyományos veszteségek a felsorolásban. Milyen nagyszerű gondolat! Ha nem ugyanazért a célért küzdenek a szervezetek ill. azon belül a munkatársak, az önmagában egy csomó veszteségért felelős.

Ez egy nagyon jó érv amellett, miért érdemes a lean utazás elején a célokat feszegetni és ha kell, alapoktól kezdve átszabni a célrendszert. Az én vesszőparipám a célok összefüggése. Vannak a vállalati célok, abból kell(ene) lebontani a szervezeti egységek, teamek céljait és a végén ott vannak a személyes (munkatárs+vezető) célok. Előfordul, hogy az egyes szervezeti egységek céljait nem igazán sikerül összekötni a vállalat céljaival (ilyen magyarázatok vannak, hogy pl. “megnéztük, nem lehetséges”, “nem lehet összekötni a termék gyártását az én munkámmal, csak nagyon indirekt módon, annak meg nincs értelme”), ahogy az is, hogy a munkatársak olyan személyes célokat kapnak, amit szerintem inkább csoportszinten kellene kiosztani.

Mindezek oda vezethetnek, hogy a vállalat nem a közös célok elérése érdekében használja fel erőforrásait, hanem elpazarolja azokat számtalan irányban.

2 thoughts on “Az első számú veszteség (vagy a 0.?)

  1. Na ez az, amit soha nem értettem.
    “Előfordul, hogy az egyes szervezeti egységek céljait nem igazán sikerül összekötni a vállalat céljaival”

    Ez igazából azt jelenti, hogy a szervezeti egységre a cégnek nincs szüksége – az összeköthetetlen formában semmiképpen.

    Akit a cég termékének gyártásával nem lehet összekötni, az mit keres a cégnél? Mondjuk én nem hiszem, hogy ne lehetne összekötni ha akarnák. Inkább a nem akarás lesz a ludas itt.
    És mint tudjuk, nem akarásnak nyögés a vége.

  2. Így van Roland. Nem “nem lehet”, hanem “nem akarok ezzel foglalkozni”. De nem is igazán ez a probléma, hanem az, hogy “nem baj, hogy egyesek nem akarnak ezzel foglalkozni”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*