A one piece flow nehézségei

Mire az ember eléri, hogy termelő területen anélkül beszélhet az egydarabos áramlásról, hogy megdobálnák nagyobb részegységekkel vagy beledolgoznák az egyik késztermékbe, kezdhet mindent előröl a szolgáltató területeken.

Vegyük például a pénzügyi területet, azon belül is a beérkező számlák kifizetését. Két dolgot hoznak fel a batch-típusú feldolgozásra (értsd: havonta max 2szer fizetünk) :

  • likviditás, cash flow. Ha egyesével kellene feldolgozni és fizetni a számlákat, az nem tenne jót az említett két dolognak, nehezebb lenne a tervezés
  • több lenne a könyvelők elé kerülő bizonylat, több ellenőrzést kellene végezni, több könyvelési bizonylat keletkezne

Így aztán a beszállítók havi egy számlát küldenek az összes havi alkatrészforgalomról, vagy az összes teljesített szolgáltatásról (mert az ügyfél egy számlát kér). Amennyiben azokat engedélyezni kell a szakterületen vagy esetleg probléma merül fel, akkor megfelelő dokumentáció híján akár egy hónapja történt eseményeket kell felidézni, ami nem egyszerű. Ha a számlán több vezető szervezeti egységét is érintő dolgok vannak, mire mindenki engedélyezi a kifizetést, sok idő eltelhet, ami nem biztos, hogy jót tesz a beszállító és a vevő kapcsolatának ill. a beszállító cash flowjának, likviditásának. 

Ez csak pár dolog, ami eszembe jut az elmúlt időszakban tapasztaltakról. Nem lesz egyszerű, az biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*