Informatikai rend vagy rendetlenség

Van egy kis dilemmám az 5 darab S-el kapcsolatban. A dilemma elsősorban a módszer modernségével kapcsolatos. Mire is gondolok?

Az 5S szerint dolgainkat rendszerezni kell, aminek ugye mindenféle veszteségek elkerülése lenne a célja (helypocsékolás, keresgélés, egyebek). Ez szép és jó, de van a rendszerezésnek egy apró problémája, hogy az elv, ami alapján rendszerezünk csak egyféle rendet tesz lehetővé. Pl. egy könyvtárban egy adott József Attila könyvet vagy a “J” betűhöz, vagy a “magyar költők” kategóriába, vagy a “verses könyvek” közé tehetünk be. Igaz, hogy mindezen kategóriákban további alkategóriák nyithatóak (pl. a “magyar költők” kategóriában ABC-sorrend), de a meghatározó főkategória a lényeges. Azt, hogy egy könyvtár milyen kategóriákkal (azaz milyen renddel) dolgozik, meg kell ismernem még kölcsönzés előtt és a könyvet használat után ugyanoda kell visszatennem, hogy más is megtalálja. Persze kivédhető ez a probléma több ugyanolyan József Attila kötettel, de ez egy nagyobb könyvtárnál már kezelhetetlen lenne.

Ugyanezt próbáljuk az IT világában is. Vadiúj számítógépünkön partíciókat hozunk létre, lesz “rendszer” partíció (általában a C:), lesz hely pl. “Dokumentumok” és a “Játékok” részére. Ezen partíciókon belül könyvtárakat hozunk létre – és itt kezdődnek a problémák. Ezen könyvtárak megint csak egy elv alapján szerveződnek, a felhasználó preferenciái szerint, hogy aztán egy évvel később az ember szinte semmit se találjon meg a gépén uralkodó zűrzavarban 🙂 Szinte mindenki panaszkodik erre és szinte mindenkinek van egy nyerő szisztémája. Legutóbb pl. olyat hallottam, hogy a könyvtárakat file-típus alapján hozta létre az illető (azaz volt doc, ppt, xls, pdf,… könyvtár), mert azt mondta, azt mindig tudja, milyen típusú file-t keres. Érdekes gondolat, de ha van egy témám, amihez táblázat, szerződés és prezentáció is tartozik, akkor 3 helyről kell összeszednem.

Az informatika egyik jellemzője a gyorsaság. Manapság egyre gyorsabbak és intelligensebbek a keresők, gondoljanak csak a google keresési sebességére és a találatok számára. A google az internet tulajdonképpeni rendetlenségét valamilyen indexállományokkal győzi le (nem vagyok szakember, csak találgatok, mert azt hallottam, hogy elég komoly szerverparkja van, ami mi másra kellene, mint az indexállományok és a keresési eredmények valamilyen tárolására), a lényeg, hogy nem érzékelhető a rendetlenség a keresési sebességben. Pedig a tanítás szerint a rendetlenségben keresgélés idő, az idő pedig veszteség. Bár itt azért meg kell állni egy pillanatra, mivel a google gyors ugyan, de utána több ezer találatból kell kiválogatnunk a nekünk megfelelőt, ami megint csak idő…

Nem vagyok benne biztos, hogy ráfordításaink, amelyekkel az informatikai világban szeretnénk folyamatosan rendet tenni és tartani nem nagyobbak-e, mint szükséges. Ahogy hallottam, a Windows pl. egész kis szótöredékek alapján is képes megtalálni a keresett fájlt, és továbbra is ott van a Microsoft világában a minden alkalmazás File menüjében található Adatlap szolgáltatás is, amelynek kitöltésével sokat gyorsíthatunk dolgaink megtalálásán.

Önök mit gondolnak erről? Foglalkoztak már az 5S létrehozásának és fenntartásának valamint hozadékának viszonyán?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*